CaliVita Inspiracija 2021 - Zoom 1 - 25. maj 2021.

четвртак, 7. март 2024.

Parkinsonova bolest -Ishrana i dodaci ishrani CaliVita International



Parkinsonova bolest je hronična bolest mozga, koja brzo napreduje i koja još nije izlečiva. Ona pogađa, pre svega, 1 – 2 % celokupne populacije starije od 60 godina. Bolest nastaje usled degeneracije nervnih ćelija u centralnom nervnom sistemu koje su zadužene za stvaranje dopamina, važnog neurotransmitera (semiohemikalija). Pošto nema ovih ćelija, u mozgu dolazi do smanjene „komunikacije“ dopamina u mozgu.
Bolest počinje blagim drhtanjem (tremorom) ruku i nogu; kako bolest napreduje, dodatno dolazi do ukočenosti mišića; drhtanje se pogoršava, dok na kraju i najmanja aktivnost i pokreti ne počnu da predstavljaju problem. Pacijenti oboleli od Parkinsonove bolesti, obično se leče L-dopom (amino-kiselina koja se u mozgu pretvara u dopamin). Time se delimično ponovo uspostavlja „komunikacija“ dopamina u mozgu, a simptomi se ublažavaju. Pacijenti, nažalost, vremenom sve lošije reaguju na ovu terapiju.

Preporuke za način ishrane:

Dijeta koja sadrži malo proteina može da bude korisna za pacijente sa Parknsonovom bolešću. L-dopa je jedna od razlicitih amino-kiselina koje se međusobno bore za ulazak iz krvotoka u mozak. Za vreme teapije L-dopom, ograničenje udela proteina smanjuje „konkurenciju“ drugih amino-kiselina, što L-dope olakšava ulazak u mozak.
 
Kod terapije L-dopom, problem je što njegovo dejstvo tokom dana nepredvidivo oscilira. Ograničenje unosa proteina može da smanji te oscilacije i da poveća dejstvo L-dopa, posebno ako se veći deo proteina unosi uveče. Oštećenja koja stvaraju slobodni radikali, izgleda da, takođe imaju ulogu kod Parkinsonove bolesti. Način ishrane, koji je bogat prirodnim antioksidantima (npr. vitamin C, E, i betakarotin), može da smanji rizik od pojave Parkinsonove bolesti, a tamo gde je već nastala, da uspori njeno napredovanje. Ishrana bogata masnoćama je nepovoljna za pacijente sa Parkinsonovom bolešću, pošto takva ishrana podstiče stvaranje slobodnih radikala.
 

Posebne napomene:


  • Trovanje pesticidima i teškim metalima – posebno aluminijumom i živom, može da podstakne pojavu Parkinsonove bolesti. Preporučuje se analiza  na teške metale.
  • Nove studije su pokazale da i visoke vrednosti homocisteina u krvi mogu da imaju negativni efekat na nervne ćelije.
  • Izbegavajte gvožđe i mangan u visokim dozama, pošto oni mogu da pogoršaju Parkinsonovu bolest.
  •  

Preporučene hranljive supstance kod Parkinsonove bolesti:

 

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
2 – 3 g vitamina E,
Antioksidansi štite od raspada ćelija. Počnite sa 400 mg vitamina E i postepeno povećajte dozu tokom nekoliko nedelja. Uzimati uvek zajedno sa vitaminom C.
3 – 4 g
Ublažava simptome, pogotovo ako se koristi kao propratna mera uz terapiju L-dopom.
Pažnja! Zajedno sa L-dopom ne treba uzimati veće doze vitamina B6, sem ako dodatno nije prepisan neki odgovarajući lek (karbiddopa ili benserazid).
Gama-linoleinska kiselina (GLK)
2 – 4 g,
Posebno delotvorna u smanjenju drhtanja.
Alfa-liponska kiselina
1 – 1,5 g
Štiti od hidroksilnih radikala i vodonik-peroksida; povećava intercelularni sadržaj glutationa; to pokazuje važnu funkciju cerebralno delujućeg antioksidansa.
Osim toga, izbacuje teške metale.
L-tirozin
minimalno 2 – 4 g na dan
(tokom 6 meseci)
L-tirozin može da dopre u mozak i tamo da se pretvori u dopamin. Predstavlja delotvornu alternativu L-dopi, posebno tamo gde L-dopa ima neželjene propratne pojave.
L-metionin
2 – 3 g
Počnite sa 1 g i povećavajte dozu tokom nekoliko nedelja. Može da popravi pokretljivost, snagu, raspoloženje, san. Ostaje delotvoran i kada popusti dejstvo L-dopa.
300 – 1200 mg
Poboljšanje simptoma i stabilizacija bolesti.
NADH
10 – 20 mg
Znacajno ublažavanje simptoma.
90 mg
Poboljšanje motorike. (dužina uzimanja: 6 meseci).

Preporučeni preparati:

Kada preporučujemo?
 
  • Kada želite da očuvate mladalački duh
  • Nakon bolesti i u stanju slabosti, u cilju podrške za regeneraciju ćelija
  • Ukoliko imate modrice ili opekotine u cilju bržeg oporavka kože
  • Ukoliko ste za pravilan razvoj mišića i povećanje performansi mišića


Vitamin E obuhvata skup spojeva koji se nazivaju tokoferoli, od kojih je najpoznatiji alfa-tokoferol. Neophodan je za normalan rad imunog sistema, endokrinog sistema i polnih žlezda. Budući da je snažan antioksidant, sprečava nestabilne molekule tzv. slobodne radilkale da oštećuju ćelije i tkiva. U skladu s tim, vitamin E kapsule štite od ateroskleroze, ubrzava zarastanje rana, štite plućno tkivo od spoljnih zagađenja, mogu smanjiti opasnost od srčanih bolesti i sprečiti prerano starenje kože. Istraživanja su pokazala da vitamin E ima još ceo niz pozitivnih efekata, od sprečavanja raka i glaukoma, do ublažavanja reumatskog artritisa i bolesti kože povezanih sa lupusom.
Vitamin E (tokoferol), koji pripada grupi vitamina rastvorljivih u mastima, poseduje brojna korisna fiziološka svojstva. Ima važnu ulogu u zaštiti polinezasićenih masnih kiselina od oksidacije.
 
Utiče na metabolizam belančevina, masti i šećera, i pomaže ćelijama da  normalno funkcionišu. Ovo može da predstavlja značajnu pomoć u momentima kada se, na primer, organizam oporavlja od bolesti, jer podstiče regeneraciju ćelija. Pozitivno utiče na nervni sistem i rad polnih žlezda, tj. podstiče normalno izlučivanje polnih hormona, što održava dobro hormonsko stanje i popravlja plodnost.
Redovnom upotrebom poboljšava imunitet. Bodibilderi i sportisti bi obavezno trebali da povećaju unos vitamina E u svoj organizam jer on pozitivno utiče na razvoj mišića i njihov učinak, a smanjuje vreme potrebno za oporavak mišića.
Povrh svega, vitamin E deluje pozitivno na iskoristljivost ostalih vitamina (na primer vitamina K i A) i oligoelemenata (na primer selena). Prirodni izvori vitamina E su zrno pšenice, margarin, žumance i mahunarke.
Vitamin E kapsule koji potiče iz prirodnih izvora, mnogo duže se zadržava u telu, nego vitamin E dobijen sintetskim putem. Naravno da je, iz tih razloga, vitamin E koji se nalazi u našim preparatima dobijen iz prirodnih izvora.
 
Sastav: 100 IJ Vitamin E
Pakovanje: 100 gelkapsula
Doziranje: 1 gelkapsula dnevno

Kome preporučujemo selen ?
  • Svima koji su u potrazi za jakom antioksidantnom zaštitom
  • Pušačima
  • Ljudima koji pate od hipertiroidizma
  • Muškarcima u cilju povećanja plodnosti
  • Za suplementaciju tretmana protiv visokog nivoa holesterola
  • Osobama koje slede striktnu vegansku dijetu, imajući u vidu da njihova ishrana ne sadrži prehrambene proizvode životinjskog porekla koji se smatraju dobrim izvorima selena
  • Za suplementaciju terapije protiv zapaljenskih procesa u telu, posebno u slučaju artritisa

Mineral selen jača imuni sistem u borbi sa virusima i drugim patogenim agensima. Dakle, bela krvna zrnca, antitela makrofage i inteferon su uz njega puno delotvorniji. Uzimanju ovog dodatka, govori u prilog i istraživanje, da se dodatnim uzimanjem ovog minerala usporava i sprečava virus herpesa, virus hepatitisa, pa čak i virus ebola i AIDS-a. Sve studije moderne onkologije govore da je izuzetan u prevenciji kancerogenih procesa, kao i da je procenat učestalosti pojave raka pluća, rektuma (debelog creva), bešike, jednjaka, grlića materice i tela materice uzimanjem selena mnogo manji. Od Limfoma, vrste raka limfnog sistema, sve raširenijeg u svetu , mnogo češće obolevaju osobe sa niskim nivoom selean. Kao snažan antioksidant izuzetan je u zaštiti od srčanih bolesti. Dokazano je da je kod osoba sa niskim nivoom selena pojava srčanih bolesti i za 70% češća nego kod onih koji imaju normalan nivo ovog minerala. Selen je važan činilac u kontroli i sprečavanju srčanih aritmija, kao i iznenadnog zastoja srca. U samom središtu zapaljenja, u kombinaciji sa vitaminima A, C i E izuzetno povoljno deluje kod osteoartritisa, kolitisa kao i psorijaze. Uspešno deluje i kod hormona T4 (štitne žlezde), jer uspešno aktivira enzime koji stimulišu stvaranje ovog važnog hormona. Veoma je bitan bitan i u detoksikaciji organizma teškim metalima: olovom, platinom, živom, kadmijumom, talijumom, jer se u njegovom prisustvu oni, odnosno njihove soli pretvaraju u inertne i neopasne materije.
 
Enzim glutation peroksidaza koja direktno zavisi od selena, veoma je niska kod osoba obolelih od multiple skleroze , pa se i kod ove veoma teške bolesti preporučuje povećan unos ovog minerala. Plodnost takođe zavisi od količine selena, a deficitaran je i kod degenerativnih bolesti kičmene moždine dece, čije majke imaju nedostatak selena tokom trudnoće. Kao izuzetan „Lovac na slobodne radikale“ i u Dermatologiji, selen je odgovoran za sprečavanje seboreje, nastanka peruti.
 
 
 
 
 
 
 
 U poodmaklim godinama ili u periodima velikog napora često doživljavamo slabljenje koncentracije, zamućen vid ili promene u cirkulaciji. Mega qProtect je antioksidantni preparat u mega dozi, koji sadrži vitamine, elemente u tragovima, aminokiseline i biljne ekstrakte, koji obezbeđuju efikasniju i precizniju zaštitu naših ćelija.Ginkgo, zeleni čaj i koenzim Q10 energizuju i stimulišu normalne funkcije mozga i srca. Pored ostalih sastojaka, borovnica i beta-karotin štite zdravlje očiju, dok aminokiseline značajno usporavaju proces starenja ćelija.
 
 
  • U slučaju intenzivnijeg mentalnog napora, tokom ispitnih rokova ili za osobe koje su na radnom mestu izložene stresu, u cilju poboljšanja koncentracije
  • Starijim osobama u cilju održavanja normalne funkcije mozga i pamćenja
  • Osobama koje se bore sa kardiovaskularnim tegobama
  • Osobama čije su oči izložene većem naporu
  • Osobama koje često imaju hladne udove
  • Osobama koje pate od tinitusa
  • Aktivnim i pasivnim pušačima
  • Osobama koje redovno konzumiraju alkohol
  • Osobama koje žele efikasniju antioksidantnu zaštitu i jačanje imunog sistema





Pakovanje:     60 tableta

Kupovinu  nasih vrhunskih dodataka ishrani ,ukoliko  jos niste  registrovani saradnik CaliVite Int, mozete obaviti  na tel.0658408486 ili +381658408486        ( Viber )

Da biste vrhunske proizvode CaliVita International mogli nabaviti po nizoj ceni za 30 %, potrebno je uraditi jednu besplatnu ONLINE registraciju na linku :
 

BLOG O PROIZVODIMA CALI VITA INTERNATIONAL : 
 
 
 

Postati član i naručiti proizvode po klupskoj ceni možete registracijom na zvaničnom sajtu CaliVite u zemlji u kojoj se nalazite. Samo kliknite na ime države i pratite dalja uputstva na sajtu. U polje kodni broj sponzora upišite 3814127090 Angelina Banyari

Albania, AustriaBelgiumBosnia & HerzegovinaBulgariaCroatiaCzech Republic, Cyprus, Denmark, EstoniaFinland, France, Germany, Greece, Hungary, IrelandItaly, Latvia, Lithuania, Luxembourg, MaltaMacedonia, MontenegroNetherlands, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, SwitzerlandUnited Kingdom, Ukraine.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Hvala lepo !