CaliVita Inspiracija 2021 - Zoom 1 - 25. maj 2021.

недеља, 26. мај 2024.

💜🌱🍵 Osteoporoza, bolest šupljikavih kostiju ~prevencija i oporavak sa CaliVitom 🍵🌱💜

 


Osteoporoza je najčešća bolest koštanog tkiva, sa kojom je suočeno oko 200 miliona stanovnika planete, posebno populacija koja pripada tzv. trećem životnom dobu. Produženje prosečnog životnog veka, neuputan stil života i loša prehrana doprinele su da osteoporoza polako ali sigurno poprima epidemijske razmere i sve više postaje ozbiljan zdravstveni i ekonomski problem.

Osteoporoza je hronična, progresivna, sistemska, metabolička bolest skeleta, multifaktorskog porekla, u kojoj interakcija različitih patogenih mehanizama dovodi do smanjenja mineralne gustine kosti i koštane mase po jedinici volumena, uz narušavanje mikroarhitekture kosti. Osteoporozne kosti, posebno trabekularna kost, doslovno postaju „šupljikave”, porozne i krte, što povećava rizik od nastanka tzv. fragilnih fraktura, preloma kosti pri minimalnoj traumi. Zbog inicijalno nemog kliničkog toka osteoporoza je često neprepoznata, nelečena, odnosno protiče nezapaženo do trenutka kada se manifestuje u vidu preloma.

  U  periodu menopauze je najčešći oblik primarne, involutivne, osteoporoze. Zbog gašenja funkcije jajnika i naglog pada sekrecije estrogena, ženskog polnog hormona, te povećane aktivnosti osteoklasta, ravnoteža u procesu preoblikovanja kosti pomera se na stranu razgradnje kosti. Tokom prv­ih 5—7 godina menopauze, perioda koji karakteriše ubrzana resorpcija kosti (bez obzira na adekvatan unos kalcijma), žene gube do 20% koštane mase, sa gubitkom od 2 do 5%, na godišnejm nivou. Nakon tog perioda gubitak se ponovo ustali na nivo od 0,3% svake godine. Značajan gubitak koštane mase kod žena u menopauzi obično nastaje oko 50. godine, pri čemu žene, tokom progresije osteoporoze, mogu izgubiti 30—40% kortikalne i čak 50% trabekularne kosti.

 

 


Senilna (staračka) osteoporoza (dva puta češća kod žena), manifes­tuje se, posle 60-tih godina života, smanjenjem ukupne koštane mase žena i muškaraca. Posledica je negativne ravnoteže koštanog preoblikovanja usled manjka aktivnog metabolita vitamina D, smanjenog unosa i apsorpcije kalcijuma i snižene aktivnosti osteoblasta, ćelija koje izgrađuju kost. Devedeset odsto svih preloma kuka dešava se posle 50-tih godina, uglavnom u osmoj dekadi života. Senilna osteoporoza, često udružena sa postmenopauzalnom osteoporozom, prisutna je kod oko 25% žena u životnoj dobi između 60 i 70 godina i 50% žena u osmoj dekadi života. Zbog veće koštane mase i poznijeg početka nastajanja deficita testosterona, posle 60-tih godina, muškarci su u povoljnijem položaju. Gubitak 15—20% kompaktne kosti i 25—30% trabekualrne kosti srazmerno je manji. U prilog veće otpornosti muškog pola zastupljenost senilne osteoporoze javlja se samo kod 15—20% muškaraca, starijih od 80 godina. Trend produženja životnog veka ljudi, međutim, utiče na povećanje incidencije osteoporoze muškog pola.



 

I više nego u drugim bolestima, prevencija je jedini pravi pristup lečenju osteoporoze. Da bi se osteo­poroza predupredila potrebno je, već od prvog dana života i kroz čitav period rasta i razvoja (dece i adolescenata), kada se očekuje formiranje optimalnog „vrha koštane mase” voditi računa o načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti, kao bitnom činiocu stimulisanja rasta i razvoja kosti. Međutim, nijedan od četiri opšteprihvaćena koraka prevencije osteoporoze: izbalansirana ishrana, fizička aktivnost, zdrav način života i medikamenti, pojedinačno primenjivani neće dovodesti do željenog učinka. Provedena opsežna istraživanja potvrdila su neophodnost adekvatnog unosa kalcijuma za sprečavanje i lečenje osteoporoze. Odgovarajući unos kalcijuma redukuje gubitak koštane mase u menopauzi za 1—2% na godišnjem nivou. Osim kalcijuma hronični deficit vitamina D i magnezijuma, a moguće i bora, selena, cinka, bakra, fluora , kao i vitamini K, B12 i B6, može doprineti nastanaku osteoporoze.

✴Calcium Magnezium PLUS

 

Kalcijum, magnezijum + vitamini D3 i K2

100 kapsula

2. tablete dnevno

 


 







✴#riseUp Kolagenski kompleks u prahu za zaštitu zglobova

500g


✴https://drdraganoljaca.calivita.rs/products/riseup

 RiseUp Multiactive Collagen sadrži biološki aktivni kolagen druge generacije UC-II®, kojem je dodata velika količina hidroliziranog goveđeg kolagena tipa 2. Ova kombinacija ostvaruje trostruko dejstvo: pomaže u smanjenju upale i bolova, doprinosi regeneraciji, kao i obnavljanju oštećenih zglobova. Za postizanje optimalne efikasnosti, naš proizvod sadrži i šipurak (Rosa canina), hijaluronsku kiselinu, glukozamin, hondroitin i MSM za podršku funkcije hrskavice, kao i dodatne vitamine, i sve to je u prirodnom, lako apsorbujućem obliku. Proizvod ima prekrasnu aromu narandže, i ne sadrži šećer, konzervanse ili boje.

 

 

Dobar izvor kalcijuma je povrće: kupus, brokoli, zeleno lisnato povrće, zatim pasulj, soja, suvo voće (kajsija, smokve, šljiva), kora limina i narandže, seme suncokreta i susama, orašasti plodovi (badem, kikiriki, orah, pistaći). Povrće sadrži potrebene minerale i vitamine (vitamin K, beta karoten, vitamin C), neophodne za obnovu koštanog tkiva. Hrana koja sadrži oksalnu kiselinu (kakao, tamno zeleno lisnatao povrće) ili fitinsku kiselinu (integralne žitarice, mekinje), koja sa mineralima (kalcijum, magnezijum gvožđe, cink) gradi fitate, ometa apsorpciju kalcijuma. Idealan odnos kalcijuma i fosfora (Ca/P je 1:1), koji pogoduje apsorpciji minerala, nalazimo u mleku, voću i povrću. Nešto manje povoljan ali prihvatljiv odnos jeste u mahunarkama i integralnim žitaricama, a izrazito nepovoljan u mesu, mesnim proizvodima i topljenom siru, koji sadrže previše fosfata (odnos Ca/P 1:10 do 1:50). Mahunarke, posebno soja, bogate su biljnim hormonima, fitosetrogenima — izoflavonima, koji deluju povoljno slično estrogenu, mada mnogo slabije.

U slučaju da se hranom ne može obezbediti dovoljan unos minerala i vitamina D, potrebe treba nadoknaditi oralnim suplementima.


Vitamin D je u malim količinama zastupljen u hrani životinjskog porekla (mleko, žumance, haringa, losos). Samo 10% potreba u vitaminu D dolazi od ergokalciferola, vitamina D2, koji potiče iz nutritivnih izvora. Odrasli pre navršenih 50 godina treba da osiguraju unos ili sintezu od 400—800 IU, a oni strariji 800—1000 IU vitamina D3, dnevno. Minimum dnevnih poteba osoba sa osteoporozom jeste 800 IU vitamina D3. Preporučena terapijska doza vitamina D3 za žene u postmenopauzi i muškarce starije od 50 godine, uz dovoljan unos kalcijuma, jeste 800—1000 IU dnevno. Mnogi pacijenti mogu iziskivati veći unos vitamina D3 u cilju dostizanja poželjnog vitamin D3 nutricionog statusa (koji odgovara količini metabolita vitamina D sintetisanog u jetri potrebnog za konverziju u aktivni oblik vitamina D3 u bubregu). Opsežne, kontrolisane studije pokazale su da zaštitna uloga vitamina D3, na sprečavanju nevertebalnih preloma, zavisi od količine unetog vitamina i da veći unos vitamina D3, kod osoba starijih od 65 godina, smanuju rizik preloma kuka za 20%. Provedene studije, takođe, pokazaju da izdvojena primena vitamina D3 nije delotvorna i da tek u kombinaciji sa kalcijumom vitamin D smanjuje učestalost fraktura.


Postati član i naručiti proizvode po klupskoj ceni možete registracijom na zvaničnom sajtu CaliVite u zemlji u kojoj se nalazite. Samo kliknite na ime države i pratite dalja uputstva na sajtu. U polje kodni broj sponzora upišite 3815050236  dr Dragan Oljača/

👇

 


 https://www.doktoroljaca.com/index.html

 

 Kontakt : Dr Dragan Oljača 

 Hadži Ruvimova 52.Poštanski broj 21000 Novi Sad Srbija

Telefon: (+381) 063 168 46 12

info@doktoroljaca.com



BLOG O PROIZVODIMA CALIVITA INTERNATIONAL

📚🖋✴https://calivitaangie.blogspot.com/✴📚🖋



Нема коментара:

Постави коментар

Hvala lepo !