CaliVita Inspiracija 2021 - Zoom 1 - 25. maj 2021.

недеља, 2. април 2023.

💛💙💛💜 Svetski dan autizma - podrška obolelima da ostvare svoj maksimalni potencijal 💛💙💛💜

 


Svetski dan autizma - podrška obolelima da ostvare svoj maksimalni potencijal

Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila poslednjih 15 godina. Cilj obeležavanja ovog datuma je pružanje pomoći i povećanja razumevanja za osobe sa autizmom, dajući im podršku širom sveta. Ove godine se akcenat stavlja na davanje pune podrške obolelima od autizma da u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem ostvare svoj maksimalni potencijal.

Autizam ili poremećaj autističnog spektra odnosi se na širok spektar stanja koje karakterišu poremećaji u socijalnim veštinama i komunikaciji, ponašanje koje se ponavlja, promenama u govoru i neverbalnoj komunikaciji.

Uzroci nastanka autizma još uvek nisu poznati.

Autizam može da se desi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, socijalni i ekonomski status, i četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

Lek za autizam nije pronađen. Deca sa autizmom odrastaju u osobe sa autizmom. Osobama sa autizmom potrebna je podrška tokom celog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal.

Ne postoje podaci o broju obolelih osoba od autizma.

Uz različite terapije, stručan rad, učenjem prihvatanja okoline, te puno ljubavi, pažnje i strpljenja od najranijeg uzrasta, moguće je postići mnogo.

Osobama sa autizmom potrebna je podrška tokom celog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal, a i roditeljima dece sa autizmom pruža se podrška.

 



Rani znaci autizma - autizam kod dece

 

Može biti veoma teško utvrditi da li dete ima autizam, jer se mnoga deca bez autizma ponašaju isto kao i deca sa autizmom, zato se autizam ne dijagnostikuje pre 4. godine. Mada neki stručnjaci tvrde da se on može sa priličnom sigurnošću potvrditi već oko 2. godine, mnogi roditelji primete rane znake autizma i pre nego što dete napuni godinu dana.
 

Svakako je bolje da se autizam što ranije otkrije i krene sa tretmanom. Ako primetite veći broj navedenih znakova ili ste zabrinuti za razvoj svog deteta, porazgovarajte sa lekarom.

Uzgred, treba imati u vidu da veliki broj dece ima neke od navedenih navika u ponašanju i one predstavljaju samo momente u određenoj razvojnoj fazi deteta ili specifičan detetov kratakter.

 

 

Šta je to što najčešće nedostaje deci sa autizmom?

 

Melatonin je dodatak koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti, Samim tim zbog nedostatka melatonina većina dece sa autizmom imaju problem sa spavanjem, što dovodi do problema kao što su: anksioznost, nepravilni cirkadijalni ritam, depresija itd. Melatonin se prirodno može naći u ribi, jajima, bananama, orašastim plodovima i semenkama. Međutim, kada je unos ove hrane ograničen ili kada mozak ne proizvodi dovoljno melatonina verovatno će vam pedijatar preporučiti melatonin u vidu suplementa.

 

 Istraživači smatraju da postoji povezanost između bakterija u crevima i autizma. Mnogi lekari iz tog razloga prepisuju probiotik , jer smatraju da postoje značajna poboljšanja kada je u pitanju autizam.  Povezanost bakterija sa autizmom je još uvek tema o kojoj se raspravlja u medicinskim krugovima.

 




Deca sa autizmom koja su koristila vitamin D pokazala su nakon četiri meseca značajne promene kada je u pitanju stereotipija, razdražljivost, hiperaktivnost, socijalno povlačenje i neprikladni govor. Takođe dodatak vitamina D značajno je smanjio pokrete rukama, skakanje i ograničena interesovanja.

 


Postati član i naručiti proizvode po klupskoj ceni možete registracijom na zvaničnom sajtu CaliVite u zemlji u kojoj se nalazite. Samo kliknite na ime države i pratite dalja uputstva na sajtu. U polje kodni broj sponzora upišite 3814127090

Albania, AustriaBelgiumBosnia & HerzegovinaBulgariaCroatiaCzech Republic, Cyprus, Denmark, EstoniaFinland, France, Germany, Greece, Hungary, IrelandItaly, Latvia, Lithuania, Luxembourg, MaltaMacedonia, MontenegroNetherlands, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, SwitzerlandUnited Kingdom, Ukraine.



Blog CaliVita International :

https://calivitaangie.blogspot.com/






Нема коментара:

Постави коментар

Hvala lepo !