MAKEDONIJAObratite pažnju na pravilan unos vitamina i tokom zime!
Tokom poslednjih nekoliko godina se otkrilo
da sadržaj hranljivih materija u određenim namirnicama često uopšte
nije toliko povoljan, kako smo prethodno naučili, u smislu šta koliko
toga sadrži, pa se svakako preporučuje da ishranu obogatimo sa takvim
dodacima ishrani, za koje tačno i pouzdano znamo, šta sadrže i u kojim
količinama. Jedna pažljivo odabrana i pravilno sastavljena “kućna
apoteka” u vidu kvalitetnih dodataka ishrani od multivitamina i ostalih
sastojaka u skladu sa ličnim potrebama može značajno doprineti tome da
preveniramo stanje nedostatka vitamina i mineralnih materija. To je od
velikog značaja, posebno tokom hladnijeg perioda, kada se rezerve
organizma brže potroše i postajemo manje otporni na uticaje raznih
uzročnika.
Ne samo da hrana uzgajana na iscrpljenim zemljištima, tretirana veštačkim đubrivima i sakupljena u predviđenim rokovima bez obzira na okolnosti zrelosti, sadrži manje vitamina nego što je imala pre 50 godina, već sada postoji i visok stepen zagađenja životne sredine, što samo dodatno pogoršava situaciju. Tome treba dodati i činjenicu da sadržaj hranljivih sastojaka u prehrambenim proizvodima, takođe, može značajno da varira svake sezone usled uticaja vremenskih uslova (količina kiše i sunca) i mesta proizvodnje.
Pored svega navedenog, čak i stepen zagađenja vazduha negativno utiče na količinu aktivnih sastojaka i hranljivih materija u namirnicama. Visok sadržaj ugljen dioksida u vazduhu smanjuje nivo cinka i gvožđa u sadržaju žitarica i biljaka (pirinač, ječam, raž, ovas, soja, krompir) koje se u najvećoj meri proizvode i konzumiraju, iako u Evropi već i sada imamo problem opšteg nedostatka cinka i gvožđa.
Sada su istraživači koji su se bavili ovom temom ispitivali ne samo nivo cinka i gvožđa, već i nivo proteina u jednom takvom modelu, u kojem su uzgajali biljke pod uslovima predviđenim za 2050 godinu i odgovarajućem očekivanom nivou CO2 u vazduhu. Ustanovljeno je smanjenje od 3-17% sadržaja različitih minerala i proteina. Nakon toga su utvrdili da taj nivo smanjenja hranljivih materija može uzrokovati nedostatak cinka i proteina za dodatnih 300 miliona ljudi, dok već i trenutno oko 2 milijarde osoba pati od određenog nivoa nedostatka minerala i proteina.
To je zabrinjavajuće, jer prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), nedostatak cinka je jedan od glavnih faktora koji mogu uzrokovati mentalna i fizička oštećenja organizma u razvoju, a takođe može povećati rizik za nastanak depresije kod odraslih.
Cink takođe može biti efikasan i za tretiranje prehlada, ukoliko se sa dodatnim unošenjem cinka započne u roku od 24 sata nakon pojave prvih simptoma. Na taj način može se znatno smanjiti trajanje i ozbiljnost prehlade. Razlog za ovo može biti to, da cink promoviše razvoj imunološkog sistema i može da inhibira umnožavanje 8 od 9 vrsta sojeva rinovirusa, odgovornih za prehladu. Pored toga, može doprineti smanjenju učestalosti pojave prehlade kod dece.
Pored toga, na osnovu modela koji je korišćen u istraživanju, dodatnih 1,4 milijarde žena plodnog doba i dece ispod 5 godina starosti će izgubiti barem 4% gvožđa iz ishrane, što će samo dodatno pogoršati rizik od razvijanja nepovoljnih stanja nastalih zbog uticaja nedostatka gvožđa za tu, već rizičnu grupu.
Svi ostali vitamini i minerali takođe učestvuju u održavanju zdravlja organizma, tako da njihov nedostatak može direktno ili indirektno doprineti razvoju bolesti. Trudimo se da izbegnemo takva stanja i ne zaboravimo na naš omiljeni dodatak ishrani tokom zime!
Ne samo da hrana uzgajana na iscrpljenim zemljištima, tretirana veštačkim đubrivima i sakupljena u predviđenim rokovima bez obzira na okolnosti zrelosti, sadrži manje vitamina nego što je imala pre 50 godina, već sada postoji i visok stepen zagađenja životne sredine, što samo dodatno pogoršava situaciju. Tome treba dodati i činjenicu da sadržaj hranljivih sastojaka u prehrambenim proizvodima, takođe, može značajno da varira svake sezone usled uticaja vremenskih uslova (količina kiše i sunca) i mesta proizvodnje.
Pored svega navedenog, čak i stepen zagađenja vazduha negativno utiče na količinu aktivnih sastojaka i hranljivih materija u namirnicama. Visok sadržaj ugljen dioksida u vazduhu smanjuje nivo cinka i gvožđa u sadržaju žitarica i biljaka (pirinač, ječam, raž, ovas, soja, krompir) koje se u najvećoj meri proizvode i konzumiraju, iako u Evropi već i sada imamo problem opšteg nedostatka cinka i gvožđa.
Sada su istraživači koji su se bavili ovom temom ispitivali ne samo nivo cinka i gvožđa, već i nivo proteina u jednom takvom modelu, u kojem su uzgajali biljke pod uslovima predviđenim za 2050 godinu i odgovarajućem očekivanom nivou CO2 u vazduhu. Ustanovljeno je smanjenje od 3-17% sadržaja različitih minerala i proteina. Nakon toga su utvrdili da taj nivo smanjenja hranljivih materija može uzrokovati nedostatak cinka i proteina za dodatnih 300 miliona ljudi, dok već i trenutno oko 2 milijarde osoba pati od određenog nivoa nedostatka minerala i proteina.
To je zabrinjavajuće, jer prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), nedostatak cinka je jedan od glavnih faktora koji mogu uzrokovati mentalna i fizička oštećenja organizma u razvoju, a takođe može povećati rizik za nastanak depresije kod odraslih.
Cink takođe može biti efikasan i za tretiranje prehlada, ukoliko se sa dodatnim unošenjem cinka započne u roku od 24 sata nakon pojave prvih simptoma. Na taj način može se znatno smanjiti trajanje i ozbiljnost prehlade. Razlog za ovo može biti to, da cink promoviše razvoj imunološkog sistema i može da inhibira umnožavanje 8 od 9 vrsta sojeva rinovirusa, odgovornih za prehladu. Pored toga, može doprineti smanjenju učestalosti pojave prehlade kod dece.
Pored toga, na osnovu modela koji je korišćen u istraživanju, dodatnih 1,4 milijarde žena plodnog doba i dece ispod 5 godina starosti će izgubiti barem 4% gvožđa iz ishrane, što će samo dodatno pogoršati rizik od razvijanja nepovoljnih stanja nastalih zbog uticaja nedostatka gvožđa za tu, već rizičnu grupu.
Svi ostali vitamini i minerali takođe učestvuju u održavanju zdravlja organizma, tako da njihov nedostatak može direktno ili indirektno doprineti razvoju bolesti. Trudimo se da izbegnemo takva stanja i ne zaboravimo na naš omiljeni dodatak ishrani tokom zime!
Postati član i naručiti proizvode po klupskoj ceni možete registracijom na zvaničnom sajtu CaliVite u zemlji u kojoj se
nalazite. Samo kliknite na ime države i pratite dalja uputstva na sajtu
Web Shop International ONLINE
Preporuceni preparati:
C 300 Plus sa šipurkom i bioflavonoidima zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima iz prirodnih izvora, kao i formuli sa primenjenom tehnologijom postepenog oslobađanja (time-released) svakako se izdvaja iz ponude ostalih običnih proizvoda koji sadrže vitamin C.
Glavni aktivni sastojak je vitamin C poreklom iz
prirodnih izvora (citrusi), koji ima opšte poznato blagotvorno dejstvo.
C 300 Plus sa šipurkom i bioflavonoidima pored vitamina C sadrži još i
bioflavonoide takođe poreklom iz raznog citrusnog voća, koji savršeno
dopunjuju dejstva vitamina C, pomažu apsorpciju i iskorišćavanje, a i
sami poseduju antioksidantska svojstva. Prah šipurka pored toga što
daje preparatu neodoljivu aromu, je takođe i jedan od najranije
korišćenih prirodnih izvora ovog vitamina u tradicionalnoj medicini.
C 300 Plus usled svog antioksidativnog svojstva
igra važnu ulogu u potpori zdravog funkcionisanja imunog sistema, jer
pomaže u odbrani organizma od štetnog dejstva bakterija, virusa i
drugih nasrtaja. Pored toga ucestvuje i u procesima održavanja
normalne strukture krvnih sudova, u pravilnom funkcionisanju i
izgradnji strukture vezivnog tkiva, a samim tim i u procesima
održavanja zdravlja desni, kože, kostiju i vezivnog tkiva. Doprinosi
pravilnom funkcionisanju srca i kardiovaskularnog sistema, kao i za
normalno funkcionisanje nervnog sistema.
Liquid C + bioflavonoidi sa šipurkom nije samo jedan novi tip preparata sa sadržajem vitamina C u mnoštvu ponude proizvoda tog tipa, nego je jedan kompleksni antioksidantni preparat, čiji aktivni sastojci mogu značajno doprineti očuvanju našeg zdravlja i opšteg raspoloženja. Zahvaljujući tečnoj formi, može predstavljati idealno rešenje za sve one osobe, koje ne mogu ili ne vole da uzimaju tablete.
Ko još nije čuo za značajno blagotvorno dejstvo vitamina C na naš organizam?
Prilikom kreiranja našeg proizvoda, akcenat je bio stavljen na maksimalno iskorišćavanje blagotvornih dejstava vitamina C, a za postizanje toga je formula upotpunjena sa nekoliko sastojaka, koje deluju sinergistički sa vitaminom C.
Ovi „pomoćni sastojci” su na primer dobro poznati bioflavonoidi, koji pored snažnog antioksidativnog dejstva imaju važnu ulogu i u procesima apsorpcije vitamina C, kao i ekstrakt šipurka, koji je jedan od najpoznatijih prirodnih izvora vitamina C.
Specifičnost preparata je zaštićena formula Quik-Sorb® kompleksa, koja je posebna mešavina đumbira, amle (Emblica officinalis) i paprike, koja značajno doprinosi apsorpciji i iskoristivosti. Sve ove delotvorne sastojke možete naći u vidu jednog tečnog preparata veoma prijatnog ukusa, čija konzumacija može predstavljati prijatno iskustvo za sve korisnike.
Skorbut kao klasično obolenje koje nastaje usled deficita vitamina C se srećom više ne javlja u značajnijoj meri među populacijom razvijenijih država, ali dobro je znati, da su stvarne potrebe organizma uglavnom veće za većinu nas nego što se unosi na dnevnom nivou. Ovo je posebno važno za one osobe, koje ne konzumiraju odgovarajuće količine svežih namirnica bogate sa vitaminom C (povrće, voće) ili drže stroge dijete. Pored toga, postoje još i brojni spoljašnji faktori, koje su u ovo moderno doba postali svakodnevni i neizbežni, a koji dodatno mogu uvećati potrebu za vitaminom C.
Ti faktori mogu biti trudnoća ili profesionalno bavljenje sportom, ali i mnogobrojni negativni faktori koji su povezani sa životnim stilom, poput pušenja, zagađenja vazduha usled smoga, primena određenih lekova (npr. kontraceptivi, aspirin), kao i stres.
PAŽNJA!
Nakon otvaranja proizvod treba držati u frižideru!
Prilikom primene treba koristiti dozator koji se dobija uz proizvod!
Za zaslađivanje i dodavanje arome smo koristili nektar bio agave (Agave americana) i citrusno ulje.
Liquid C + bioflavonoidi sa šipurkom
Aktivni sastojci / 2,5 ml:
Vitamin C
Kalcijum
Citrus bioflavonoida
Ekstrakt šipurka
Upotreba: 2,5 ml dnevno.
Нема коментара:
Постави коментар
Hvala lepo !