CaliVita Inspiracija 2021 - Zoom 1 - 25. maj 2021.

недеља, 17. јануар 2021.

Visok krvni pritisak: Regulisanje dodacima ishrani CaliVita International

 


Visok krvni pritisak: Regulisanje dodacima ishrani CaliVita International


Krvni pritisak odgovara snazi kojom krvotok pritiska zidove arterija. Normalan krvni pritisak se kreće oko 120/80. Prvi, veći broj, odnosi se na najveći pritisak koji se dostiže kada se srčani mišić skuplja i pumpa krv u sudove. Niži broj odgovara pritisku za vreme pauze izmedu dva otkucaja srca. Izraz „hipertonija“ koristi se za neobično visok krvni pritisak, koji je opasan, pošto opterećuje srce, bubrege i krvne sudove više nego što treba.

Vremenom ovo opterećenje može da izazove ozbiljna oštećenja organizma i da dovede do otkazivanja rada srca i bubrega ili do moždanog udara. Rizik od smrti usled ranog oboljenja srca, za osobe sa hipertenzijom, duplo je veći nego za osobe koje imaju normalan krvni pritisak. Većina slučajeva visokog krvnog pritiska su kombinacija neuravnoteženog načina ishrane, nedovoljnog kretanja i stresa. To je pritajeno oboljenje. Većina osoba sa hipertenzijom živi bez ikakvih simptoma, čak i ne zna da boluje od visokog krvnog pritiska.
 

Krvni pritisak treba redovno kontrolisati (najmanje dva puta godišnje), posebno one osobe koje spadaju u rizičnu grupu; npr. gojazne osobe i oni koji se ne kreću dovoljno. Osobe koje imaju bliske rođake koji pate od hipertenzije, treba takođe redovno da kontrolišu krvni pritisak.





 

Preporučeni način ishrane

 
Gojazne osobe su podložnije nastanku visokog krvnog pritiska. Oni mogu značajno da poprave stanje ako smanje težinu. Ishrana koja je bogata mastima životinjskog porekla i holesterolom, podiže pritisak, dok ishrana sa biljnim uljima, posebno maslinovo ulje, smanjuje rizik od hipertenzije.
 
Kod jedne trećine stanovništva, krvni pritisak reaguje osetljivo na rafinisane šećere, a veće količine dijetnih vlakana snižavaju pritisak.
 
Zato se preporučuje ishrana bogata složenim ugljenim hidratima i dijetnim vlaknima sa malo rafinisanog šećera. Dodatne količine vlakana  u obliku ovsenih ili pšeničnih mekinja mogu da pomognu.
 
Oko jedne četvrtine sranovništva, ugroženo je solju (natrijumhlorid) koja povećava krvni pritisak. Kada se unose velike količine soli u organizam, to za posledicu ima da u organizmu ostaje više tečnosti. Zbog povećane zapremine krvi, srce i bubrezi moraju da daju veći učinalk, što opet vodi ka hipertenziji. Odrasloj osobi dovoljno je 1/4 kafene kašicice soli na dan, što otprilike odgovara 0,5 grama.U stvarnosti mi konzumiramo u proseku petnaest puta više od te količine. Osobe koje zamene namirnice bogate solju, svežim namirnicama koje su bogate kalijumom (npr. banane i sok od pomorandže) snižavaju na taj način krvni pritisak.
 

Alkohol takođe doprinosi ovoj bolesti. Osobe sa visolim krvnim pritiskom smele bi da dozvole sebi najviše dva pića u toku dana.

 

Posebne napomene

 
Beli luk ima svojstvo da snižava krvni pritisak. Osobe sa hipertenzijom mogu rešiti problem konzumiranjem belog luka (ili ekstrakt belog luka).
– Prekomerne količine olova i kadmijuma u organizmu, često, u kombinaciji sa niskim vrednostima cinka, mogu da poviše pritisak. Detoksikacija i dodatan unos cinka, može da snizi krvni pritisak kod osoba opterećenih teškim metalima.
– Redovno bavljenje aerobnim sportskim aktivnostima može da snizi hipertenziju i da doprinese da uopšte i ne dođe do te pojave.
Hronični stres, napetost i strah mogu da podignu krvni pritisak. Autogeni trening, Tai chi, joga i meditacija mogu da pomognu u otklanjanju stresa i normalizovanju pritiska.
– Lekovi za sniženje krvnog pritiska dovode se u vezu sa različitim neželjenim propratnim pojavama: nedostatak minerala, slabost i umor, nesanica, impotencija i depresije. Terapija ishranom i promena životnih navika (smanjenje telesne težine i sport) mogu kod mnogih osoba sa hipertenzijom da smanje potrebne količine lekova, ili čak, da ih učine izlišnim.
 

Preporučene hranljive supstance kod hipertenzije

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Kalcijum
1 – 1,5 g
Može značajno da snizi visok krvni pritisak. Nedostatak kalcijuma mnogo je veći faktor rizika za hipertenziju nego slana hrana. Konzumiranje namirnice koje sadrže mnogo kalcijuma (npr. mlečni proizvodi od obranog mleka i zeleno lisnato povrće)
Magnezijum
400 – 600 mg (može da se uzimazajedno sa kalcijumom)
Magnezijum opušta krvne sudove. Nedostatak magnezijuma podiže krvni pritisak i veoma je rasprostranjena pojava u industrijski razvijenim zemljama.
Folna kiselina
1 mg
Vrednovanje rezultata iz Nurses health study pokazalo je smanjen rizik od hipertonije.
Arginin
2 – 4 g
Proširuje krvne sudove. Smanjuje faktor rizika ADMA (asimetrični dimetilarginin).
Taurin
2 – 6 g
Suplementi taurina mogu da smanje hipertenziju.
Koenzim Q10
90 – 120 mg
Snižava previsok krvni pritisak.
Omega 3
masne kiseline
1 – 1,5 g EPA u obliku
kapsula ribljeg ulja
Jedite dva puta nedeljno ribu !!!




Preporučeni preparati kod visokog krvnog pritiska:




koncentrat  omega 3 masnih kiselina poreklom iz ribljeg ulja

omega-3-concentrate-270.jpg






Kome preporučujemo riblje ulje ?
  • Osobama koje se bore sa kardiovaskularnim tegobama i problemima sa krvnim pritiskom, kao i onima koji cene održavanje zdravog i normalnog funkcionisanja ovih organa
  • Trudnicama i deci mlađeg uzrasta, u cilju pospešivanja normalnog razvoja
  • Osobama koje žele da pomognu svom telu u borbi protiv zapaljenskih bolesti (npr. upale zglobova)
  • Osobama koje su na dijeti sa niskim sadržajem masti i dijeti za mršavljenje
  • Svima koji žele da očuvaju zdravlje svojih očiju i svog nervnog sistema




Riblje ulje u kapsulama Omega 3 koncentrat sadrži visoke količine omega 3 masnih kiselina poreklom iz ribljeg ulja, koje potpomažu održavanje odgovarajućeg nivoa triglicerida i dobrog kardiovaskularnog zdravlja, kao i obezbeđuju dobre moždane funkcije.
Određena istraživanja se bave pitanjem da li postoji veza izmedu načina ishrane i kardiovaskularnih obolenja. Ukoliko postoji kakva je ta veza? Poznata je činjenica da su ove bolesti jedva poznate među eskimima sa Grenlanda, iako je njihova ishrana izuzetno bogata mastima. Kod Eskima zahvaljujući velikom unosu ribe i plodova mora, omega-3 masne kiseline čine čak 13,1% ukupnog sadržaja masti u hrani, čak 10 puta više nego kod stanovništva Srednje Evrope što rezultuje time da je učestalost srčanog infarkta 400 puta manja.
Za optimalnu funkciju nervnog sistema takođe je potrebna velika količina nezasićenih masnih kiselina, pa njihova primena može dovesti do poboljšanja i u slučaju oboljenja nervnog sistema (multipla skleroza, poremećaji pažnje i koncentracije kod dece, depresija).
Esencijalne masne kiseline koje sadrži riblje ulje, odnosno prostaglandini kao antiupalne supstance, delotvorno se primenjuju u tretmanu mnogih hroničnih upala. Tako se kod reumatskih bolesti, nakon višemesečnog uzimanja, znatno smanjuje jutarnja ukočenost i bolovi u zglobovima. Mnogim obolelima od psorijaze, omega-3 je delotvorno sredstvo kojim se postižu značajni pomaci u otklanjanju simptoma bolesti, a pored toga, nezasićene masne kiseline štite kožu i čine je lepšom.
Kod osoba koje redovno uzimaju omega-3, odbrambena sposobnost organizma prema infekcijama je veća, jer ove masne kiseline jačaju imunitet. Novija istraživanja takođe ukazuju na to, da se značajno smanjuje hiperaktivnost i nasilje u školama, dok se istovremeno povećava sposobnost učenja, ukoliko je ishrana dece obogaćena omega 3 masnim kiselinama.
Dopuna ishrane riblje ulje u kapsulama - omega 3 masnim kiselinama smatra se i značajnim delom prevencije malignih bolesti. Šta više, novija istraživanja najavljuju veliku ulogu EPA i DHA masnih kiselina u dopunskoj terapiji malignih oboljenja.
CaliVitin Omega 3 koncentrat obezbeduje visoke količine EPA i DHA u visoko koncentrisanom prečišćeno riblje ulje. Manje kapsule se lakše gutaju i ujedno su prijatnije za korišćenje za decu i starije, pa čak i za trudnice.
NAPOMENA!
Nezasićene masne kiseline su veoma osetljive i podložne su štetnom uticaju slobodnih radikala, i zbog toga se osobama koje unose veće količine omega-3 masnih kiselina preporučuje i suplementacija antioksidansima.

Sastav:                     
  • Visokokoncentrovano riblje ulje          600 mg                                
  • EPA (eikozapentainoicna kiselina)     180 mg                        
  • DHA (dekozaheksanoicna kiselina)    120 mg

Upotreba:      Ukoliko lekar drugačije ne odredi, 1-3 želatinske kapsula dnevno.



garlic-caps-beli-luk-sa-persunom-422.jpg
https://banjariangelinagabrielaeleonora.calivita.rs/products/garlic-max

Calivita Garlic Max su želatinske kapsule belog luka koje sadrže beli luk i peršun; vekovima uspešno primenjivani u narodnoj medicini, sa širokim spektrom primene, a izbegavajući neprijatne pojave svežeg belog luka (neprijatan miris, gorušica). Kapsule belog luka su pogodne za upotrebu na svakom mestu i u svako vreme. Kapsule belog luka korisne su za imunitet.

Beli luk je začinska biljka, odavno poznata po svome pozitivnom dejstvu na zdravlje. Sadrži preko 200 vrsta biološki aktivnih materija - vitamina, mineralnih materija, aminokiselina i enzima. U mnogim aspektima korisno utiče na funkcionisanje našeg organizma.

Aktivni sastojci Garlic Caps
1000mg Beli luk ekstrakt
175mg Peršun ekstrakt

Kapsule belog luka - Upotreba

2-4 kapsule dnevno

Napomena

Proizvode koji sadrže beli luk je potrebno uzimati sa mnogo vode ili voćnog soka




Obezbedite vašim ćelijama neophodan izvor energije i bićete zadovoljni rezultatima! Q10 je supstanca koja predstavlja nezamenjiv izvor energije koja je potrebna našim ćelijama. A ukoliko vaše ćelije „dobiju“ ono što im je potrebno, ceo organizam će se napuniti energijom. Rezultat toga će biti povećana radna sposobnost, energija i pokretljivost, uz pomoć kojih ćete se lako nositi i sa mlađima od sebe

Odlična kombinacija ubikinona (20 mg) i drugih antioksidanata štiti organizam od štetnih uticaja okoline i izvrsno deluje na energetske procese .
Posebno pogodan za starije od 35 godina.

Koenzim Q10 (ubikinon – široko rasprostranjen) garantuje snabdevanje naših ćelija, pa samim tim i celog tela, energijom. Ova supstanca, vitaminima slična, nalazi se u svakoj našoj ćeliji i pomaže hranljivim materijama da se transformišu u ATP (adenozin trifosfat), tj. u energiju. Kada je ćelijama potrebna energija, one je prevashodno dobijaju vršeći proces razgradnje ATP-a.
Koenzim Q10 se prevashodno proizvodi u jetri, a možemo ga unositi u organizam i putem hrane. Važno je znati da količina koenzima Q10 koju proizvodi naš organizam, se smanjuje od 30-35 godina pa nadalje, a nadoknada preko uobičajenih namirnica nije dovoljna.
Proizvodom koenzima Q10, nadoknađuje se njegova smanjena produkcija u organizmu, a postiže se vidljiv efekat prilikom povećanih psiho-fizičkih napora, naročito kod osoba koje se neuravnoteženo hrane. Ovaj koenzim garantuje povećanje energije u telu i manje umaranje. Koenzim Q10 nije lek. Nema naučnih dokaza o štetnom uticaju ili nuspojavama vezanim za unos koenzima Q10. Pored povećanja energije, ovaj koenzim je nezamenjiv i prilikom energetskih procesa na ćelijskom nivou, pomaže kod održavanja pravilne srčane funkcije, i štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala.
Sastav:
  • koenzim Q10 20mg
  • beta karoten 1000I.J.
  • vitamin E 10I.J.
  • selen 10mcg
Način primene: 
1-2 kapsule dnevno.
Sportisti: 2-3 kapsule dnevno.
Kao terapija: 3-6 kapsula dnevno, prema preporuci lekara.
Pakovanje: 120 kapsula


https://banjariangelinagabrielaeleonora.calivita.rs/products/stress-management-b-complex
  • Vitamini B grupe imaju višestruku ulogu u organizmu. Učestvuju u procesima metabolizma poput koenzima, u stvaranju krvi, kao i u pravilnom funkcionisanju imunog i nervnog sistema. 

    Vitamin B6 na primer učestvuje u procesima održavanja normalnog funkcionisanja psiholoških funkcija, kao i za savlađivanju umora, baš poput magnezijuma. Veoma čest nedostatak vitamina B12 dovodi do osećaja stalne premorenosti i bezvoljnosti. Tokom stresnih perioda se obraća manje pažnje na način ishrane, i tada najlakše dolazi do nedostatka vitamina i minerala. 

    Stress Managament je kompleks vitamina B, koji je dopunjen sa vitaminom C i magnezijumom, kako bi pomogao da se i pored prenapetih nerava staloženo, sa strpljenjem i sa dovoljno energije obavljamo svakodnevne zadatke. 

     
    Dugotrajna izloženost dejstvu stresa povećava rizik od nastajanja kardiovaskularnih obolenja. Prema jednoj studiji koja je rađena u Poljskoj, kod osoba koje pate od depresije je dokazano došlo do uvećavanja nivoa homocisteina, što praktično predstavlja isti nivo rizika od nastanka srčanih obolenja, kao i visok nivo holesterola. Istovremeno, dolazi i do smanjenja nivoa vitamina B12 i folne kiseline, a iskustva su pokazala, da se uz dodatni unos ovih materija uspešno može smanjiti povišeni nivo homocisteina, kao i faktor rizika od nastajanja kardiovaskularnih obolenja.

     
    Nemojte dozvoliti, da jesenja i zimska tama pobede Vaš organizam, već uz primenu prirodnih sredstava preduzmite odgovarajuće korake da zaštitite sebe i članove vaše porodice i bližeg okruženja.





Нема коментара:

Постави коментар

Hvala lepo !