CaliVita Inspiracija 2021 - Zoom 1 - 25. maj 2021.

петак, 10. јул 2020.

Anemija (malokrvnost), ishrana i prirodni preparati CaliVita International



Kod anemije je smanjena sposobnost krvi da u dovoljnoj meri snabdeva tkiva kiseonikom. Kiseonik se transportuje kroz krvotok pomoću crvenih krvnih zrnaca. Naša krv sadrži milione crvenih krvnih zrnaca, ali ona žive kratko (očekivani životni vek iznosi oko 120 dana), a izumrle ćelije se moraju konstantno zamenjivati novim. Neprekidna, svakodnevna proizvodnja crvenih krvnih zrnaca zahteva redovno snabdevanje mikrohranljivim supstancama i proteinima. Ako u proizvodnji crvenih krvniih zrnaca dođe do zastoja, snižava se resorpciona sposobnost krvi za kiseonikom, što opet dovodi do različitih simptoma.
Umor, bezvoljnost, razdražljivost, smetnje u koncentraciji, bolovi u ustima, bledilo lica, ostajanje bez daha i lupanje srca i kod malog napora (npr. penjanje uz stepenice) spadaju u simptome anemije. Žene su više podložne nego muškarci, pošto one svakog meseca sa menstruacijom gube još dodatno crvena krvna zrnca. Deca i mladi imaju povećanu potrebu za kiseonikom, pošto još uvek rastu, a slično je i kod trudnica. Zbog toga su one, kao i vrhunski sportisti izloženi većem riziku za nastanak anemije.

Preporuke za način ishrane:

Tri najčešća razloga za anemiju, koja su uslovljena nutricionim razlozima su: nedostatak gvožđa, folne kiseline i vitamina B12. Nedostatak gvožđa ima skoro četvrtina žena u zapadnoj Evropi, a kod 10% njih nedostatak gvožđa dovodi do anemije. Da bi se gvožđe dopremilo od depoa gvožđa u crvena krvna zrnca potreban je vitamin A; zato nedostatak vitamina A može da pogorša anemiju uslovljenom nedoatatkom gvožđa. Anemija, koja je nastala nedostatkom folne kiseline, veoma je raširena među mladima i trudnicama. Amenije, čiji je uzrok nedostatak vitamina B12, javljaju se pre svega kod starijih osoba, jer se sposobnost resorpcije vitamina B12 iz namirnica smanjuje sa godinama starosti zato što nedostaje incrisinc fator. Pravi vegetarijanci, koji se potpuno lišavaju namirnica životinjskog porekla, dolaze u opasnost da imaju anemiju. Mnoge druge hranljive supstance, kao npr. vitamin C, VItamin B6 i bakar, neophodni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a nedovoljna snabdevenost ovim supstancama dovodi do anemije.

Posebne napomene:

Anemija nije samo bolest nedostatka gvožđa. Treba uzeti u obzir i kofaktore. Preopterećenost gvožđem, koje je prooksidativni elelment, može kod nedovoljnog metabolizma da dovede do povećane reakcije radikala i do povećanog rizika od raka creva.
Aluminijum i olovo imaju veliki afinitet prema transportnom proteinu gvožđa. Zato hronicna opterečenja aluminijumom i olovom vode do poremečaja u metabolizmu gvožša ili do toga da terapija gvožđem ne daje rezultate.
Nepodnošenje mleka ili čir na želucu mogu da dovedu do značajnog gubitka krvi kroz stolicu.
Nedostatak vitamina B2 može da dovede do poremećaja u mobilizaciji i transportu feritina.

Preporučeni preparati kod anemije:

https://banjariangelinagabrielaeleonora.calivita.rs/products/iron-plus

Kada preporučujemo gvožđe u tabletama?

  • Tokom plodnih godina žene kada se gvožđe gubi tokom krvarenja
  • Kada ste u drugom stanju, imajući u vidu da trudnoća zahteva povećani unos gvožđa
  • Ukoliko patite od anemije usled deficijencije gvožđa, u cilju suplementacije propisanog tretmana
  • U periodu adolescencije jer je gvožđe potrebno zbog ubrzanog rasta
  • Kada ste na strogoj veganskoj dijeti

Iron Plus možete da kupite u vašoj zemlji !

SRBIJA
1.429.00 rsd + post

HRVATSKA
70.53 kn + post

SLOVENIJA
10.10 eur + post

B i H
17.50 km + post

MAKEDONIJA
529.00 mkd + post

EVROPSKA UNIJA
ZA ZEMLJE EU
11 euro


Kada je organizmu potrebno gvožđe kao dodatak?

 
Ako ste žena u svojim plodnim godinama, jer gubite mnogo krvi tokom menstruacije. Ako ste trudni. Da li ste znali, da prema jednoj studiji radenoj u S.A.D.- u svaka treća trudnica pati od nedostatka gvožđa? Ukoliko ste anemični, to će nažalost izuzetno negativno uticati ne samo na vas, već i na fetus; dovoljno je samo da navedemo prevremeni porođaj ili fizičke i mentalne nedostatke novorođenčadi. Naravno, suplementaciju gvožđa treba vršiti ne samo zbog zdravlja fetusa, već je isto toliko važno da obezbedimo i potrebne količine gvožđa i deci u razvoju. Takođe smo bili zapanjeni i rezultatima istraživanja, koja su se bavila dejstvima dugotrajnog nedostatka gvožđa kod dece, jer se radi o trajnim promenama u kognitivnom razvoju i ponašanju.
 
Ukoliko postoje infekcije ili upale u organizmu (tu spadaju i autoimuna obolenja). Ukoliko patite od malignog obolenja. Šta više, hemoterapija može dodatno pogoršati stanje nedostatka gvožđa. Ukoliko patite od hronične srčane insuficijencije. Prisustvo odgovarajućih količina gvožđa takođe može značajno da utiče na Vaše stanje. Istraživanja su takođe izvestila o interakciji između gvožđa i uzimanja određenih lekova. Tako na primer, gvožđe može ublažiti kašalj, koji se javlja kao sporedni efekat lekova za smanjenje povišenog krvnog pritiska.
 
Želeli bi ste onda da znate koliko miligrama gvožđa Vam je potrebno dnevno? Prema najnovijim preporukama, u slučaju jedne žene u plodnim godinama to može biti i 18 mg dnevno, a u slučaju trudnoce taj broj se može povećati čak i na 27 mg. Baš zbog toga smo jedan od naših najstarijih preparata Iron Plus prilagodili najnovijim naučnim saznanjima.
 
Čelično zdravlje.

Sastav:       Gvožđe   14 mg                                             
            Vitamin C   30 mg                                         
            Bioflavonoidi citrusnog porekla   10 mg
 
Pakovanje:   100 tableta
 
Upotreba:    Ukoliko lekar drugačije ne odredi, 1 tableta dnevno, posle obroka.

  • Sportistima i osobama koje se bave fizičkim radom, zbog intenzivnog znojenja
  • Osobama kojima je potrebna suplementacija gde su zastupljeni minerali
  • Osobama koje uzimaju vitamine u cilju optimizacije blagotvornih efekata koje vitamini daju
  • Osobama koje žele da obnove svoje zdravstveno stanje nakon bolesti

Power Mins možete da kupite u vašoj zemlji !

SRBIJA
1590.00 rsd + post

HRVATSKA
105.26 kn + post

SLOVENIJA
14.00 eur + post

B i H
26.30 km + post

MAKEDONIJA
727.00 mkd + post

EVROPSKA UNIJA
ZA ZEMLJE EU
14.90 euro

Snaga minerala

Kompleksni proizvod gde su zastupljeni svi potrebni minerali, koji je među prvima uveden u paletu ponude CaliVite, i dan danas je među najpopularnijim proizvodima. I to ne bez razloga, pošto je u pitanju dodatak ishrani koji ima idealan mineralni sastav, koji savršeno odgovara našim svakodnevnim potrebama. Dobro je poznata činjenica da su za zdravo funkcionisanje organizma neophodni vitamini, aminokiseline, antioksidanti, probiotici za zdravu crevnu floru, kao i ostale esencijalne gradivne materije. Mineralne materije – slično vitaminima – su isto tako neophodne gradivne materije organizma, i takođe treba da se unose iz spoljašnjih izvora.

Kalcijum se apsorbuje 99,5% u kostima i zubima, a ostatak čini nezamenljivi gradivni deo krvne plazme. Učestvuje u procesu zgrušavanja krvi, pomaže kontrakcije mišića (i tu ne mislimo samo na skeletalne mišice, već i na respiratorne mišice, kao i na srčani mišić). Zato je njegova dopuna od izuzetnog značaja, pošto naše kosti funkcionišu kao skladište, koje se može „puniti” do 30-e godine starosti, nakon čega se to stanje ravnoteže postepeno počinje smanjivati. Svakodnevna dopuna kalcijuma može biti značajna ne samo iz razloga normalnog funkcionisanja metabolizma, već i zbog zaštite kostiju. U poslednje vreme se vrše ispitivanja, gde se ispituje uloga kalcijuma u postizanju zdrave telesne mase, pošto prema nekim kliničkim ispitivanjima, redovna dopuna kalcijuma je davala pozitivne rezultate prilikom korišcenja dijetalne ishrane kao što su davali i ostali minerali.
Kod mnogih osoba, kalcijum je neizostavni preparat u ormariću za lekove, pošto može biti od pomoći u sezoni alergija, za ublažavanje neprijatnih simptoma.
 
Magnezijum slično kalcijumu, učestvuje u mnogim procesima u organizmu. Gradivni je deo više stotina enzima, učestvuje u procesima stvaranja energije i sinteze belančevina, doprinosi pravilnom funkcionisanju srca i kardiovaskularnog sistema, kao i zdravom funkcionisanju mišića. U slučaju njegovog nedostatka, mogu se javiti grčevi u mišićima, ili karakteristični grčevi u nogama tokom noći.
 
Cink je značajan antioksidant, čije je prisustvo u organizmu neophodno u borbi protiv slobodnih radikala. Učestvuje u funkcionisanju imunog sistema, jer je sastavni deo imunih ćelija. Gvožđe igra značajnu ulogu u procesima stvaranja krvi i transportu kiseonika. U slučaju hroničnog nedostatka, stvaraju se manje vredna crvena krvna zrnca, a snabdevenost tkiva kiseonikom postaje neodgovarajuće, što može dovesti do klasične anemije. Prema podacima WHO (Svetske zdravstvene organizacije), ovom pojavom je pogođeno 10-20% populacije širom sveta, prvenstveno ženske i starije osobe, kao i deca.
 
Jod je jedan od najpoznatijih mineralnih materija, pošto je opšte poznato, da ima esencijalnu ulogu u funkcionisanju štitne žlezde. Međutim, mnogo manji broj ljudi zna podatak, da je u određenim regijama u Evropi nedostatak joda značajan. Kao rezultat, treba obratiti posebnu pažnju na optimalni unos joda, pošto pravilno funkcionisanje štitne žlezde utiče na metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina. Manje je poznata i činjenica, da za normalno stvaranje hormona štitne žlezde selen takođe od izuzetnog značaja, koji pored toga, takođe doprinosi zdravom funkcionisanju imunog sistema.
 
Hrom je veoma čest sastojak preparata namenjenih za smanjenje telesne mase zbog svoje uloge u procesima metabolizma, pošto utiče na metabolizam ugljenih hidrata (pa samim tim i na metabolizam masti i belančevina), a prema rezultatima određenih studija može da smanji želju za slatkišima.
 
Mangan takođe ima mnogostruko dejstvo u funkcionisanju organizma, kao i većina prethodno opisanih minerala. Učestvuje u procesima stvaranja energije, u procesima metabolizma belančevina, masti i ugljenih hidrata, kao i u održavanju zdravlja koštane strukture. Kao delotvoran antioksidant doprinosi i očuvanju zdravlja ćelija.
 
Prema tome, jasno se vidi da minerali čak i  uneshvatljivo malim količinama učestvuju u velikom broju značajnih procesa, pa baš iz tog razloga redovna dopuna ovih minerala je od posebnog značaja. I to posebno tokom letnjeg perioda, pošto se usled izraženijeg znojenja gube znatne količine tečnosti i mineralnih materija, koje treba dopuniti zarad pravilnog i zdravog funkcionisanja našeg organizma!

Sastav:
Kalcijum
250 mg
Magnezijum
150 mg
Kalijum
24 mg
Cink
7.5 mg
Mangan
4 mg
Gvožđe
4 mg
Bakar
0.5 mg
Jod
50  µg
Selen
20  µg
Hrom
50  µg
Molibden
125  µg
Pakovanje:    100 tableta
Upotreba:   Ukoliko lekar drugacije ne odredi, 2-4 tablete dnevno.

Mangostin u Zen Thonic - delovanje

https://banjariangelinagabrielaeleonora.calivita.rs/products/zenthonic
  • Pomaže regulaciju telesne težine putem
    detoksikacije, poboljšanja procesa eliminacije preko
    bubrega i creva pri čemu efikasno nadopunjuje
    dijetalne kure zasnovane na prirodnim sokovima,
    voću i povrću
  • Sprečava pojavu anemije 
  • Vlakna i voćne kiseline pomažu probavu i rad creva.
  • Jača osećaj sitosti.
  • Pomaže regulaciju krvnog pririska, masti i šećera u
    organizmu.
  • Blagotvorno deluje na funkcionisanje nervnog
    sistema i raspoloženja.
  • Pomaže procese usporavanja starenja.
  • Pomaže imuni sistem i jača mehanizme za zaštitu
    od upalnih procesa.
  • Doprinosi jačanju desni i vezivnog tkiva uopšte.
  • Pomaže u održavanju zdravlja očnih sočiva, čuva
    jasan vid.

 

Zen Thonic možete da kupite u vašoj zemlji !

SRBIJA
6699.00 rsd + post

HRVATSKA
347.37 kn + post

SLOVENIJA
49.00 eur + post

B i H
99.90 km + post

MAKEDONIJA
2735.00 mkd + post

EVROPSKA UNIJA
ZA ZEMLJE EU
49 euro

Glavni sastojak preparata ZenThonic je voće koje se naziva mangostin, koje predstavlja osnovni sastojak u ishrani stanovništva koje živi u džunglama Azije.Naziva se još i voćem bogova. U Aziji se ovo voće smatra svetim voćem, ali je gotovo nepoznato u Severnoj Americi i Evropi. Ovo voće je biljka jedinstvenog sastava, čiji je glavni aktivni princip ksanton. Postoji 200 razlicitih ksantona, od kojih 40 se nalazi u mangostinu.
 

Antioksidativno dejstvo mangostina

Tokom normalnog odvijanja metaboličkih procesa u organizmu, svakog minuta se stvaraju tzv. slobodni radikali. Oni su veoma reaktivne čestice, koje sadrže neparan broj elektrona, sposobni su da stupe u reakciju sa ćelijskim gradivnim materijama, ćelijskom membranom ili čak i sa samom DNK, oštećujući ih, dok istovremeno treba napomenuti da slobodni radikali učestvuju i u procesima prenosa informacija unutar ćelija. Nagomilavanje slobodnih radikala može biti opasno, i na to u velikoj meri može uticati i naš stil života: stalna jurnjava, zagadeni vazduh i smog, kao i pušenje (kod mnogih čak i zajedno), praćeno sa nepravilnom i antioksidantima siromašnom ishranom. Ko bi verovao, da se čak i tokom sportskih aktivnosti ili obavljanja težeg fizičkog rada takođe povećava stvaranje slobodnih radikala, i to srazmerno intenzitetu. Razmislimo samo, koliko puta se nademo u takvim situacijama svakodnevno, kada se pojačava stvaranje slobodnih radikala. Mangostin svojim antioksidantnim dejstvom vrlo efikasno neutrališe slobodne radikale.

Mangostin je od pomoći u slesećim situacijama: Ukoliko dođe do poremećaja ravnoteže izmedu antioksidanata i molekula slobodnih radikala, i ukoliko to stanje potraje duže vreme, nastaje tzv. oksidativni stres, koji prema istraživanjima učestvuje u procesima „starenja” i razvoja određenih hroničnih oboljenja (npr: maligne bolesti, kardiovaskularna obolenja). Iako slobodne radikale određeni ćelijski enzimi i vitamini, kao i neki drugi specifični mehanizmi mogu neutralisati, u slučaju prevelikog broja slobodnih radikala ova odbrana međutim može biti nedovoljna.
Pošto se antioksidanti prilikom odbrane ćelija „žrtvuju” (ta jedinjenja se oštećuju pod dejstvom slobodnih radikala umesto samih ćelija), zato se preporučuje da i njih zaštitimo, što podrazumeva i zaštitu samih ćelija, i to korišćenjem preparata koji su ciljano proizvedeni i namenjeni upravo u takve svrhe.
 
Dakle preporučuje se upotreba takvih proizvoda i dodataka ishrani, koji sadrže više vrsta antioksidanata, bez obzira na to, da li se radi o tečnoj formuli ili o kapsulama: na primer, specificni aktivni sastojci mangostina se sinergistički dopunjuju sa antioksidativnim jedinjenjima zelenog čaja i određenih vrsta voća.
 
Zen Thonic aktivni sastojci:
  • Voćni sok Mangostin (Garcinia mangostana)
  • Voćni sok crvenog grožđa
  • Voćni sok jagode
  • Voćni sok brusnice
  • Voćni sok maline
  • Voćni sok trešnje
  • Voćni sok jabuke
  • Voćni sok kruške
  • Pire kruške
  • Voćni sok borovnice
 
Pakovanje:    946 ml
Upotreba:    2 obroka (supenih kašika) u toku dana


Ukoliko jos nemate registarsku karticu CaliVite International, a da biste nase vrhunske proizvode mogli da nabavljate po nizoj ceni za 30 %, potrebno je uraditi jednu ONLINE REGISTRACIJU na linku :

 
 
Za sve dodatne informacije molim Vas da me kontaktirate na tel.
+381658408486 (Viber )
ili e-mail :angelinab.572@gmail.com

 
kako-napraviti-blog.jpg




Preporučene hranljive supstance kod anemije



unnamed gvozdje.png


Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Folna kiselina
0,8 mg;
kod teških anemija i do 5 mg
Jesti pre svega tamno zeleno lisnato povrće i voće.
Pažnja! gubitak pri kuvanju!
Vitamin B12
5 – 10 μg eventualno i veće doze (do 1 mg na dan i.v.) na početku lečenja
Stariji ljudi, mogu, eventualno lošije da iskorišćavaju suplemente. Eventualno dati injekciju vitamina B12.
Vitamin A
10.000 – 25.000 IE
Velike doze vitamin A uzimati samo pod nadzorom lekara. Poboljšava sposobnost organizma da iscrpi depoe gvožđa.
Vitamin B6
50 – 100 mg
Nedovoljna snabdevenost umanjuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i može da iscrpi depoe gvožđa.
Vitamin C
0,5 – 2 g
Popravlja resorpciju gvožđa u organizmu i potreban je za stvaranje eritrocita.
Gvožđe
15 – 30 mg. Na početku lečenja anemije mogu se uzimati i veće doze (50 . 100 mg na dan).
Suplemente uzimajte samo uz obroke, koji sadrže puno vitamina C ili mesa, kako bi se omogućila optimalna resorpcija. Kafa, čaj i velike količine kalcijuma mogu da smanje asorpciju gvožđa.
Bakar
2 – 4 mg
Nedostatak bakra dovodi do anemije; esencijalan za sintezu hemoglobina.


Нема коментара:

Постави коментар

Hvala lepo !