CaliVita Inspiracija 2021 - Zoom 1 - 25. maj 2021.

четвртак, 30. август 2018.

Dijabetes: Šećerna bolest – uzrok, simptomi, ishrana i prirodni preparati

Dijabetes: Šećerna bolest – uzrok, simptomi, ishrana i prirodni preparati

 

 

Dijabetes (Šećerna bolest) je hronična bolest čija je glavna karakteristika visok nivo šećera u krvi (glukoza). Glukoza ne može da uđe u ćeliju i da se iskoristi kao isporučilac energije, pošto hormon insulin nije dovoljno deltvoran. Dugotrajan visok nivo šećera i krvi je toksičan. Pošto glukoza ne stoji na raspolaganju, a ćelije, ipak, moraju biti snabdevene energijom, mobilišu se rezerve masti. U krvi cirkulišu veoma velike količine masti, koje zajedno sa visokim sadržajem glukoze oštećuju krvne sudove i nerve. Ako se bolesti tokom godine ne posveti dovoljna pažnja, šećerna bolest može da izazove teška oštećenja i često da dovede i do slepila, otkazivanja bubrega ili infarkta miokarda.
Ranije se dijabetes delio na sledeći način:
Dijabetes tip 1 = juvenalni dijabetes.
Ovaj dijabates počinje u detinjstvu (pretpostavlja se da je uzrok autoimuna reakcija protv ćelija koje stvaraju insulin). Njegova karakteristika je potpuni gubitak sposobnosti stvaranja insulina, koja zahteva doživotno davanje injekcija insulina.
Dijabetes tip 2 = starački dijabetes.
Ovaj dijabetes počinje polako i često nisu neophodne injekcije inzulina. Kod staračkog dijabetesa gubi se  osetljivost ćelija na insulin, tj. ćelije više ne reaguju na signale insulina. Ovaj tip dijabetesa ne smatra se više staračkim oboljenjem, pošto danas sve više dece i mladih oboleva od „staračkog dijabetesa“ – što je posledica načina ishrane, iz čega proizlaze faktori nastanka, a to su gojaznost, nedovoljno kretanje, ekscesno konzumiranje ugljenih hidrata, nedostatak mikrohranljivih supstanci koje regulišu metabolizam šećera (hrom, cink, mangan, magnezijum, B-vitamini).
Prvi stepen manifestovanja dijabetesa tipa 2 čini metabolički sindrom, to je skup simptoma koga čine gojaznost, visok krvni pritisak, rezistencija na insulin sa pretećom hiperinzulinemijom (previše insulina u krvi), i poremećenim vrednostima masnoća u krvi. Prognoze govore da će do 2025. godine, broj dijabeticara u Aziji udvostruciti, a u SAD utrostruciti.



Preporuke za način ishane kod dijabetesa

Pošto gojazne osobe imaju četiri puta veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2, a četiri od pet dijabetičara su gojazni, najbolja zaštita je suzbijanje gojaznosti. Smanjenjem telesne težine, gojazni dijabetičari mogu da smanje potrebu za lekovima ili je potpuno eliminišu i da vrednosti šećera u krvi dovedu na skoro normalan nivo.
Dobra je dijeta koja sadrži malo rafinisanih ugljenih hidrata (belo brašno, šećer) ali zato sadrži mnoštvo namirnica sa povoljnim glikemijskim indeksom. Pre svega se ovde mora konzumirati 500-700 g voća i povrća, dovoljne količine tečnosti, uravnotežen odnos belančevina (biljnih i životinjskih). Iz dijete treba  eliminisati zasićene masnoće (masti životinjskog porekla) i zameniti ih kvalitetnim biljnim uljima da bi se smanjio rizik od srčanog infarkta. Vegetarijanski način ishrane za dijabeticare može biti veoma koristan.
Verovatno znate šta izaziva dijabetes, ali da li znate njegove simptome?
Dijabetes je uzrokovan vidokim nivoom šećera / glukoze u krvi. Telo ima višak glukoze kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili ako ćelije ne reaguju na insulin.
Istraživanja pokazuju da samo 10 posto dijabetičara ima dijabetes tipa 1. I to je uobičajeno kod ljudi mlađih od 30 godina. Obično je uzrokovan nemogućnosti organizma da proizvodi insulin, a najčešće je uzrok genetski.
Dijabetes tipa 2 je najčešći tip dijabetesa - 90 posto dijabetičara imaju ocaj tip. I to je uobičajeno kod osoba starijih od 40 godina. To se može dogoditi ako pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili ćelije ne odgovaraju na insulin (insulinska rezistencija).
Simptomi dijabetesa tipa 2 mogu potrajati godinama dok se ne pokaže bolest dok za tip 1 simptomi su prepoznatljivi za samo nekoliko nedelja. Dakle, ne zaboravite da redovno proveravate nivo šećera u krvi.
Uobičajeni simptomi dijabetesa tipa 1 i 2.
  1. Glad I umor
Kada su ćelije otporne na insulin ili pankreas ne proizvodi dovoljno insulina, ćelije neće dobiti energiju iz glukoze u krvi. Tako nastaje konstantan osećaj gladi i umora.

2 Često mokrenje
Pre-dijabetičari i dijabetičari mokre češće od prosečne osobe. Tijelo pokušava da proizvede više urina kako bi se smanjio višak glukoze u krvi. Normalno ljudi mokre 4-7 puta na dan.
  1. Žeđ
Učestalo mokrenje uzrokuje da telo ubrzano gubi tečnosti, tako da je osećaj žeđi prisutan većinu vremena.
  1. Svrab
Gubitak tečnosti kroz mokrenje uzrokuje da koža bude suva i da svrbi. Svrbež se uglavnom oseća oko genitalnog područja.
  1. Zamagljen vid
Nizak nivo tečnosti u organizmu slabi vid i uzrokuje deformaciju očnih sočiva.
  1. Sporo zarastanje rana
Istraživanja pokazuju da dijabetes smanjuje broj novonastalih ćelija kod zarastanja rana.
  1. Ukočenost ili bolovi u nogama
Dijabetes uzrokuje oštećenja nerava koja mogu izazvati utrnulost i bolove u nogama.
  1. Gubitak telesne težine
Kada telo ne dobije dovoljno energije iz hrane počinje da crpi energiju iz masti i mišića koje koristi kao izvor energije. Tada može doći do gubitka težine i bez smanjenja unosa kalorija.
  1. Gljivične infekcije
Visok nivo šećera u krvi može uzrokovati gljivične infekcije od gljivica koje se hrane glukozom. To se događa i muškarcima i ženama.

 

10 najboljih namirnica za dijabetičare

  • Avokado
  • Pasulj
  • Asparagus
  • Šarrgarepa
  • Brokoli
  • Jabuka
  • Borovnica
  • Dinja
  • Beli luk
  • Kelj

Izvor: naturalnews


Da bismo ove vrhunske proizvode mogli da kupimo po nizoj ceni od 30 %, potrebno je samo uraditi jednu ONLINE

Preporučeni preparati kod dijabetesa:

 

 

Kaktus Nopal u tabletama za ravnotežu metaboličkih procesa, poboljšanja probave i regulisanja nivoa šećera u krvi

Nopalin (200 tableta)

http://angieshop.calivita4.me/products/nopalin

 

 

Nopal kaktus za detoksikaciju i poboljsanje varenja
Kome preporučujemo nopal ?
  • Osobama na dijeti za mršavljenje, zbog osećaja sitosti koji nastaje upotrebom ovih tableta
  • U cilju ublažavanja zatvora
  • U cilju redukcije nivoa holesterola i triglicerida
  • Osobama koje boluju od dijabetesa, u cilju povećanja unosa vlakana
  • Osobama koje pate od tegoba u vezi sa celulitom

 


Nopal je pustinjsko blago.
Nopalin proizveden od ploda Nopal kaktusa potpomaže detoksikaciju i ima blagotvoran efekat na funkcionisanje creva kao bogat izvor vlakana, minerala i vitamina (B1, B2, niacin). Plod kaktusa može da spreči apsorpciju masti, a takođe intenzivira i procese razlaganja i sekrecije. Njegovi diuretički efekti pomažu funkciju bešike i bubrega.
Nopal je vrsta pustinjskog kaktusa poreklom iz Meksika, koji se nalazi na počasnom mestu u registru lekovitog bilja Svetske zdravstvene organizacije (WHO).
Nopal je bogat vitaminima, mineralnim materijama, prirodnim vlaknima i aminokiselinama.
Sadrži 17 vrsta aminokiselina, od kojih su 8 esencijalne.
Značaj ovog preparata je u tome što pozitivno utiče na metabolizam i varenje.
Ovaj pustinjski kaktus deluje i kao regulator telesne mase, a kod gojaznih osoba je i smanjuje.
Regulacijom metabolizma poboljšava naše opšte stanje, odbrambene i energetske sposobnosti organizma.

Sastav:         Dehidratizovani nopal      300 mg
Pakovanje:    200 tableta
Upotreba:    2 tablete 3 puta dnevno pre obroka, ili po preporuci lekara.



Hrom pikolinat - metabolizam ugljenih hidrata 
Kada preporučujemo hrom pikolinat?
  • Kada želite da eliminišete stalni osećaj gladi, pogotovo za ugljenim hidratima
  • Kada ste pod terapijom za postizanje optimalnog nivoa šećera u krvi, kao dodatak
  • Kada želite ozbiljnu pomoć prilikom skidanja kilograma



Kapsule koje sadrže hrom pikolinat, uz adekvatnu ishranu i fizičku aktivnost mogu da pruže ozbiljnu pomoć kod mršavljenja u postizanju i održavanju idealne telesne težine. Korisno utiče na povećanje mišićne mase i smanjenje telesne masti kod sportista, među njima i bodi bildera.
Hrom je esencijalni mikroelement, što znači da naše telo ne može da ga proizvede samo, već je neophodno da ga unosimo iz spoljnih izvora. On učestvuje u normalnom metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti, a doprinosi održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Uzimajući u obzir poslednje, on može pomoći u suzbijanju osećaja za slatkim, do kojeg dolazi usled naglog pada nivoa šećera, pa samim tim poboljšava efikasnost redukcionih dijeta, u cilju mršavljenja. Ali ne apsorbuju se svi oblici hroma adekvatno. Absorpcija i iskorišćenost njegovih organski povezanih jedinjenja, kao što je hrom pikolinat, je odlična.
Hrom je esencijalna materija, neophodna za metabolizam belančevina, masti i ugljenih hidrata. Njegova biološki aktivna forma je hrom-pikolinat. On pomaže ugradnju aminokiseline, ubrzava sintezu belančevina i dobro utiče na metaboličke procese. Sve to omogućuje bolje podnošenje opterećenja, organizam se brže regeneniše i uvećava se njegov kapacitet. Pored toga, on može da stimuliše metabolizam šećera, jača dejstvo insulina i stabilizuje ekonomisanje energijom, čime kontinuirano reguliše nivo šećera u krvi.
Hidroksi-citrat (HC) se dobija iz ekstrakta ploda biljke Garcinia cambogia, poreklom iz Južne lndije i Tajlanda. Pomaže osobama koje drže kuru mršavljenja, jer potiskuje apetit, tako da se organizam zadovoljava i manjom količinom hrane. Pored toga, sprečava pretvaranje kroz hranu unesenih ugljenih hidrata u masti i tako se u organizmu nakuplja manja količina masti. Delujući na digestivne procese, ometa nastajanje holesterola i masnih kiselina. Unos HC pojačava sopstvenu proizvodnju toplote u organizmu u toku jela – dakle, sagorevanje kalorija – odnosno, tako se u organizmu lageruje manja količina hranljivih sastojaka. HC i hrom na sinergistički način uzajamno jačaju dejstvo.
Aktivna forma.


Sastav:            Hrom pikolinat       500 µg

Pakovanje:       100 kapsula

Upotreba: Ukoliko lekar drugačije ne odredi, 1 kapsula dnevno, pre jela.















Нема коментара:

Постави коментар

Hvala lepo !